Çaycuma Belediyesinin ekim ayı Meclis Toplantısına ekolojik sorunlar damgasını vurdu. AK Parti grubu yaşanan son olaylardan sonra ırmak boyundaki yapılaşmalara
yeni koşullar eklenmesini isterken, ekolojik duyarlılıklarına teşekkür eden Başkan Kantarcı, Filyos Çayı kıyısındaki diğer tahsisler konusunda da duyarlılık istedi.
Çaycuma Belediyesinin ekim ayı Belediye Meclisi Toplantısı yapıldı. Belediye Meclis üyelerinin yanı sıra daire amirlerinin de katıldığı toplantıya ekoloji konusu damgasını vurdu. AK Parti Meclis Grubu Batı Karadeniz Bölgesi’nde özellikle son zamanlarda yaşanan su baskınları ve sellerle, ülke genelinde çıkan orman yangınlarına dikkat çekerek, Filyos Çayı kenarındaki yapılaşmalar için plan notlarına ek önlemler konmasını istedi. Irmak boyunda yapılaşmaya zaten izin vermediklerini ve standartları son derece yüksek tuttuklarını söyleyen Belediye Başkanı Bülent Kantarcı, ekolojik duyarlılıkları için teşekkür ettiği Ak Parti grubundan, Filyos Çayı kenarındaki diğer tahsisler ve Organize Sanayi Bölgesinin genişlemesi konusunda da duyarlı olmasını istedi.
YENİ AÇILACAK MARKETLER İÇİN YENİ KOŞULLAR GETİRİLDİ
Belediye Meclisinde görüşülen önemli konulardan birini de Türlü İşler Komisyonu’nun “Belediyemiz Emir ve Yasakları Uygulama Yönetmeliği’nin Market ve Süper Marketler Başlıklı 86. Maddesinin Güncellemesi” başlıklı raporu oluşturdu. Bundan sonra açılacak marketler için yeni koşullar belirleyen yönetmelik değişikliğine, AK Parti grubu, Başkan Kantarcı’nın gerekli uygulamayı zaten yaptığı için ayrıca bir düzenlemeye ihtiyaç bulunmadığı gerekçesiyle olumsuz görüş bildirdi. AK Parti grubu düzenlemenin, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Tarım Kredi Kooperatifinin Çaycuma’da açmayı planladığı 2 marketin açılmasından sonra hayata geçirilmesini de önerdi. Konunun Tarım Kredi Kooperatifi marketleriyle hiçbir ilgisi olmadığını, meclis gündemine henüz bu marketlerin adının bile anılmadığı bir zamanda geldiğini söyleyen Başkan Kantarcı, yeni açılacak marketlerle ilgili işlemlerin başkanın keyfiyetine bırakılamayacağını, kuralların bizzat Çaycuma Belediyesi tarafından belirlenmesi gerektiği için gündeme getirildiğini ifade etti. Yapılan müzakerenin ardından, düzenleme, komisyondan geldiği şekliyle kabul edildi.
GEÇMİŞTE YAPILANLARI YIKIP YENİDEN YAPACAK HALİMİZ YOK
Dilek ve temenniler bölümünde Ak Parti grubu adına geçtiğimiz toplantıda verilen önergenin okunması üzerine konuşan Başkan Kantarcı, “Okunan önergeyi geçen ay zaman darlığı nedeniyle tartışamadık. İçeriğinin uygulanmasının mümkün olmadığını, teknik olarak iyi hazırlanmadığını, Belediyemizin uygulamalarını zaten orada dile getiren endişeler çerçevesinde yaptığını ifade ettik. 2014 ve 2016’da yaptığımız İmar Planı Revizyonu ile Çaycuma’yı sil baştan ele aldık. Tabii ki geçmişte yapılanları yıkıp yeniden yapacak halimiz yok. Şu anda gayet düzgün ve tıkır tıkır işleyen bir sistem var. Bizim dönemimizde yapılan hiçbir binada sorun yaşanmıyor. Sorun yaşanan yerlerin tamamı geçmişte yapılan binalar. Bunların çoğu da mevzuatın önünden, arkasından dolaşılarak yapılmış” dedi.
NEHİRDEN KAZANILAN YERLERDE İSKÂNA ONAY VERMEDİK
Ak parti grubuna ekolojik duyarlılıkları nedeniyle teşekkür eden Başkan Kantarcı, “Arkadaşlarımın iyi niyetinden hiçbir kuşkumuz yok. Çevremizdeki yerleşim birimlerinde Filyos Çayı kenarında nehirden kazanılan yerlerde konut, sanayi sitesi gibi yerler planlanırken biz bunlara hep karşı çıkıyoruz. Keşke sizler de bunlara itiraz etseniz. Nehirden kazanılan yerlerde biz hiçbir zaman iskân edilen yerlerin olmasına onay vermedik. Ama bu konularda hassas davranılmasında büyük fayda var” dedi.
BURALARI BİR EKOLOJİK KORİDOR OLARAK KORUMAMIZ GEREKİYOR
Filyos’a ülkenin 3. Büyük limanı yapılmış olmasından duyduğu memnuniyeti hep ifade ettiğini söyleyen Başkan Kantarcı, “Karadeniz’de bulunan gazın bölgemizden karaya çıkarılmasını ve burada TAPO’nun çok büyük yatırımlar yapmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Daha önce endüstri bölgesinde planlanan çelik kümelenmesine karşı çıkmıştık. Bunun önü kesildi ancak, Organize Sanayi Bölgesinin genişletilmesi kapsamında, bir firmaya imtiyaz tanınarak kamulaştırma ve altyapı bedeli ödeme karşılığında hurda işleme tesisine izin verilmiş. OSB’mizin bulunduğu çanak gibi alanın etrafı yerleşimlerle çevrili. Burada bir yerlerden sökülen çelik eritilerek. Üzerlerinde bulunan her türlü boya, tiner, galvaniz, plastik gibi türlü maddeler de ocakta yanarak etrafa zehir saçacak. Endüstri Bölgesi’nde çelik kümelenmesine itiraz ederken Çaycuma’nın orta yerinde böyle tesisin yapılmasına izin verilmesi bizler için büyük sorundur. Buna her platformda karşı çıkacağım. Üstelik Sayın Cumhurbaşkanının Paris İklim Anlaşması’nı onaylanmak üzere meclise sevk ettiği bir zamanda, Çaycuma’yı bu kötü koşullara mahkum etmenin ne alemi var bilemiyorum. Çaycuma yalnızca Çaycuma Belediyesinin sınırlarından ibaret değildir. Koskoca Filyos Vadisi havzasının 25 milyon metrekarelik bir bölümünde yaşıyoruz. Çaycuma Belediyesinin kendi sorumluluk alanında iyi şeyler yapıyor olması, diğer yerler korunmadıkça hiçbir şey ifade etmez. Bu vadide binlerce yıldır her türlü canlıyla birlikte yaşıyoruz. Buraları bir ekolojik koridor olarak korumamız gerekiyor” dedi. (Ş.Dinç)