Filyos Endüstri Bölgesi’nde Tosyalı Holding tarafından yapımı planlanan gübre farikasına verilen “ÇED Olumlu” kararının iptali için dava açan Çaycuma Çevre Gönüllüleri, mahkemenin bilirkişi ücreti olarak istediği 20 bin lirayı aralarında toplayarak mahkemenin hesabına yatırdı..
Tosyalı Holding yayımlanan bir gece yarısı kararnamesi ile Filyos Endüstri Bölgesi’ne “yönetici şirket” olarak tayin edildi. Kamuoyundan yükselen, Filyos’un Tosyalı’ya peşkeş çekildiği iddiaları, ilgili bakanlıklarca şiddetle reddedildi. Yetkililer, Endüstri Bölgesi’nin altyapı, imar planı ve parselasyon işlemlerini yapıp girişimci şirketlere tahsis etmekle görevlendirilen holdinge herhangi bir tahsisin söz konusu olmadığını açıkladı. Ancak süreç yetkililerinin açıklamalarının tam aksine gelişti, Tosyalı herhangi bir parselasyon işlemi yapmadığı gibi 596 hektarlık Endüstri Bölgesi’nin batı yakasındaki alanın tamamını kendine aldı.
ÇED HALKIN KATILIMI TOPLANTISI BİLE YAPILMADI
Kendine tahsis ettiği alanda, Filyos Vadisi Projesi planlama ilkelerine de aykırı şekilde “gübre fabrikası” kurmak için harekete geçen Holding, hızla çalışmalara başladı. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı süreci hızlandırmak için tüm yetkililerini kullandı, halkın katılımı toplantısı yapmaya gerek bile görmeden, proje için, “İnşaata başlanabilir” anlamına gelen, “ÇED Olumlu” kararı verdi. Tam da bu sırada yine yayımlanan bir gece yarısı kararnamesi ile Holding’e, bu yatırım için her türlü vergi ve sigorta primi muafiyeti tanındı. Kamudan 75 milyon lira “nitelikli işgücü” desteği de alan Holding, arsası da bedava tahsis edilen fabrikanın kurulum çalışmalarına başladı.
MAHKEME 20 BİN LİRA BİLİRKİŞİ AVANSI İSTEDİ
Sürece başından beri itiraz edip, her aşamada kamuoyunu bilgilendirmeye çalışan çevreciler, bu kez “ÇED Olumlu” kararının iptali için Zonguldak İdare Mahkemesinde dava açtı. Mahkeme davayı açan 11 çevre gönüllüsüne, bir hafta içinde, keşif harcı için 571, bilirkişi avansı olarak da 20 bin lirayı mahkeme veznesine yatırmasını istedi. Hızla organize olan gönüllüler, aralarında kurdukları dayanışma ağı ile 20 bin lirayı toplayarak mahkemeye yatırdı.
NUR: “KİRLİ YATIRIMLARLA HUKUKİ MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”
Bunun kendileri için başarı olduğunu söyleyen Çaycuma Çevre Gönüllüleri Platformu Sözcüsü Emekli Öğretmen Züleyha Nur, “İlçemizin doğasına sahip çıkmaya çalışıyoruz. Son dönemlerde Çaycuma çok revaçta. Peş peşe yatırım kararları açıklanıyor. Biz gübre fabrikası, demir eritme tesisi gibi çevresel riskleri yüksek yatırımları buralarda istemiyoruz. Çaycuma Zonguldak’ın en önemli tarım alanlarına sahip bir ilçe. Doğal dokunun bozulması, bölgenin gıda güvenliğini de tehdit ediyor. Bu derece önemli bir alanda yapılan devasa fabrikanın ÇED halkın katılımı toplantısı bile yaptırılmıyor. Bölge halkı olarak bilgilenme hakkımız bile kullanamadan alınan ‘ÇED Olumlu’ kararının iptali için dava açtık. Mahkeme bizden 20 bin lira bilirkişi avansı istedi. Hızla organize olarak aramızda toplayıp mahkemeye yatırdık. Bilirkişinin doğru kararlar yazacağına inanıyoruz. Kirli yatırımlarla hukuk alanındaki mücadelemiz devam edecek” dedi.
ÖZTÜRK: ÇAYCUMA DAYANIŞMASINI ÖREN TÜM ARKADAŞLARIMIZA SELAM OLSUN”
Davacılar arasında yer alan Zonguldak Çevre Koruma Derneği Başkanı Ahmet Öztürk de, çevreciler olarak açtıkları bu tip davalarda önlerindeki en büyük engelin mahkeme masrafları olduğunu söyledi. Öztürk, “Ekolojistler olarak pek çok sorunun yanı sıra bir de mahkeme masraflarını karşılamakla uğraşıyoruz. Kirli yatırımlarla mücadeledeki temel araçlarımızdan birini de hukuk yoluna başvurmak oluşturuyor. Ancak burada önümüze çıkan astronomik mahkeme masrafları belimizi büküyor. Aramızdaki dayanışma dışında başka hiçbir geliri olmayan bizler, binlerce liralık masrafları karşılamakta büyük güçlük çekiyoruz. Masraf baskısından, çoğu zaman dava bile açamıyoruz. Ancak bu kez öyle olmadı. Hızlı bir şekilde 20 bin lirayı toplayarak mahkemeye yatırdık. Çaycuma dayanışmasını ören tüm arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Meşru ve yasal olan tüm yolları deneyerek kirli yatırımlarla mücadele edeceğiz. Bir ekolojik koridor olan Filyos Vadisi’ni korumak hepimizin görevi” dedi.