Geçtiğimiz günlerde çevre sakinleri tarafından çekilen fotoğrafta da açıkça görüldüğü gibi, OYKA’nın sorumsuzluğu kadar, Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile
İl Sağlık Müdürlüğünün de olayı görmezden gelmesi “hayret verici” bulunuyor.
Yaydığı kötü koku nedeniyle ilçemizin kentsel yaşam kalitesini düşüren OYKA Kağıt Fabrikasının bir de atık sularını arıtmadan Perşembe Deresi’ne deşarj etmesi bir başka çevre felaketine neden oluyor.
Çaycuma’da 1970’li yılların başında SEKA Çaycuma Müessesesi olarak faaliyete başlayan, 2003 yılında Özelleştirme İdaresince Ordu Yardımlaşma Kurumunun (OYAK) bir kuruluşu olan OYKA’ya satılan kağıt fabrikası çevre sorunları yaratmaya devam ediyor.
Kurulduğu günden bu yana yaydığı pis koku nedeniyle Çaycuma’da kentsel yaşam kalitesinin düşmesine neden olan fabrika, bir de üretim esnasında açığa çıkan ve içinde pek çok kimyasal bulunan atık sularını sanki ‘hiç arıtmaya tabi tutmadan’ Perşembe Dere’sine salıyor.
Çevrede yaşayan vatandaşlardan alınan bilgiye göre, fabrikanın kurulduğu yıllardan bu yana Perşembe Deresi kenarında deşarj noktası bulunuyor. Ancak özelleştirmeden sonra, bu noktanın yakınında ikinci bir deşarj noktası oluşturan şirket, tüm kirli suyu bu noktadan dereye akıtıyor. Akan simsiyah su, yoldan geçen herkes tarafından çıplak gözle görülebiliyor. Kurumsal bir şirketin hiç gizlemeye bile gerek görmeden aleni şekilde çevre cinayeti işlemesini gören herkesi hayrete düşürüyor.
Diğer bilgilere göre de OYKA’nın arıtma tesisi bulunuyor. Ancak enerji maliyetlerinin yüksekliği nedeniyle tesis devreden çıkarılıp su, oluşturulan ikinci hatla doğrudan Perşembe Deresi’ne veriliyor. Bu yolla Filyos Irmağı’na ulaşan atık su geçtiği her yerde doğal yaşamı tahrip ede ede Karadeniz’e ulaşıyor. Yıllar içinde denizde de birikerek denizaltı flora ve faunasının bozulmasına da neden olan kirli su çok boyutlu çevre felaketi yaratıyor.
Yetkili kurumların bu duruma açıklık getirmesi ve çözüm üretmesi bekleniyor. (Barış Dinç)