Çaycuma’da Manda Yoğurt üreticilerinin coğrafi işaret sistemine dahil edilmeleri ve coğrafi işaretli ürün amblemi kullanmalarını sağlamak amacıyla saha çalışması gerçekleştirildi.
Çalışmada bölgedeki manda yetiştiricileri, manda sütü ve manda yoğurdu üreticileri; Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Yardımcısı Prof. Dr. U. Tansel Şireli, Gıda Mühendisi Dr. Bediha Demirözü ile Çaycuma TSO Başkanı Zekai Kamitoğlu, Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytekin Pekdemir, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Tuğrul Dereli, Zonguldak Manda Birliği Başkanı Memduh İnam ve Çaycuma TSO Genel Sekreter Yardımcısı Recep Acar’dan oluşan ekip tarafından ziyaret edilerek “Çaycuma Manda Yoğurdu”nun üretim aşamaları yerlerinde gözlemlendi.
Saha çalışmasının ardından bir değerlendirme toplantısı da yapıldı. Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu’nun ev sahipliği yaptığı bu toplantıya Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Yardımcısı Prof. Dr. U. Tansel Şireli, Gıda Mühendisi Dr. Bediha Demirözü, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Coşkun Ulutaş, Ziraat Odası Başkanı Rıza Çapkın, BEÜ Çaycuma Tarım MYO Öğretim Üyesi Dr. İrem Uzunsoy, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Tuğrul Dereli, Zonguldak Manda Birliği Başkanı Memduh İnam, Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Üyesi Aytekin Pekdemir, Genel Sekreter Yardımcısı Recep ACAR ve işletmeci Galip Kırmızı’nın katıldı.
Çaycuma TSO Yönetim Kurulu Başkanı Zekai Kamitoğlu toplantı sonrasında yapılan çalışmalarla ilgili olarak şunları söyledi: “Çaycuma Manda Yoğurdu’na Coğrafi İşaret Tescili yaptırarak yerel değerimiz ve geleneksel ürünümüzün hem üretiminin artırılması hem de coğrafi işaretimizin marka olarak kullanımı konusundaki çalışmalarımızı titizlikle yürütmekteyiz. Bugün üretim aşamasındaki gözlem çalışmalarımızı gerçekleştirdik ve ilk aşamada, manda yoğurdu üretimini gerçekleştiren üreticilerimizin, coğrafi işaret tescilimizdeki belirtilen şekilde üretimi ve coğrafi işaretli ürün amblemini kullanmalarının üreticilere sağladığı faydaların anlatıldığı güzel bir saha çalışmasını tamamladık, üreticilerimize coğrafi işaret yönetişim sistemine dâhil olmaları ile ilgili davetlerimizi yaptık. Bu aşamadan sora yapacağımızın diğer eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarımızın devam edeceğinin; artık Çaycuma Manda Yoğurdu üretimi izlenebilir ve denetlenebilir hale gelmeye başladığının ve coğrafi işaret logomuz altında ürünlerin çok yakın zamanda piyasaya arz edileceğinin müjdesini de buradan vermek istiyorum.” (Haber Merkezi)