Çaycuma’nın kültür özellikleri, dili, folkloru, gelenekleriyle ilgili ilk çalışmaları yapan, gazetemizde de uzun yıllar yazıları yayınlanan, şair yazar, Hamit Kalyoncu, vefatından sonra yayınlanan son kitabının imza gününde memleketi Çaycuma’da anılacak.
Hamit Kalyoncu, TÖB-DER (Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği) Zonguldak Şube Başkanıyken 12 Eylül 1980 Askerî Darbesi sonrasında 1402 sayılı yasa ile görevinden alındıktan 8 yıl sonra Danıştay kararıyla göreve başlamıştı. Kalyoncu, 17 Ağustos 2021 tarihinde Devrek’te vefat etmişti.
Çaycuma Belediyesi, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı (ZOKEV) ve Eğitim Sen Çaycuma Temsilciliğince ortaklaşa gerçekleştirilecek anma etkinliği 25 Mart 2022 Cuma günü saat 18.00’de Çaycuma Belediyesi Konferans Salonunda (7. Kat) yapılacak.
Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın açılış konuşmasıyla başlayacak ekinlikte ZOKEV Yönetim Kurulu Başkanı Kürşat Coşgun, Zonguldak Çevre Derneği Başkanı Ahmet Öztürk ile TÖB-DER Çaycuma Şube Yönetim Kurulu Üyeliği ile Başkanlığını yapan ve 12 Eylül 1980 Askerî Darbesi sonrasında uzunca bir süre görevinden uzak kalan emekli öğretmen Fikret Kilit Hamit Kalyoncu’yu anlatacak.
Çaycuma’nın kültür özellikleri, dili, folkloru, gelenekleriyle ilgili ilk çalışmaları yaparak Çaycuma’nın tarihinde kendine özel bir yer edinen Hamit Kalyoncu’nun, Kürşat Coşgun ile birlikte hazırladığı Zonguldak’ın sosyal kültürel geçmişine ışık tutan, Kalyoncu’nun vefatından sonra yayınlanan ‘Zonguldak Yazıları’ adlı derleme çalışmasının imza etkinliği panel sonrasında yapılacak
Hamit Kalyoncu Kimdir?
1942 yılında Çaycuma’da doğdu. İlk ve ortaokulu Çaycuma’da okudu. Zonguldak Mehmet Çelikel Lisesinden sonra, Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünü bitirdi.
Lise yıllarında EKİ Karadon Bölgesinde işçi, Çaycuma Aliköy ve Kızılbel Köylerinde vekil öğretmen; üniversite döneminde Ankara’da Vatan ve Başkent gazetelerinde, Seka Çaycuma Kağıt Fabrikasında ise işçi statüsüyle çalıştı. 1971’de atandığı Zonguldak Fener Lisesinde ve Endüstri meslek lisesinde edebiyat öğretmenliği yaptı ve müdürlük yaptı.
Zonguldak Fener ve Endüstri Meslek Liselerinde öğretmenlik yaptı. 1977’den 1980’e kadar TÖB-DER (Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği) Zonguldak Şubesi’nin başkanlığını yaptı. Sıkıyönetim Komutanlığınca 1982 yılında 1402 sayılı yasa ile görevden alındı. Bir süre “sakıncalı” gezdi. Bu dönemde yerel Uyanış gazetesinde çalıştı. Zonguldak aydın çevresinin gidip-geldiği “Kent Lokal”i açtı. Eğit-Der’in kuruluş çalışmalarına katıldı. ADD Zonguldak Şubesi’nin kuruluş çalışmalarına katıldı. Görevine ancak sekiz yıl sonra, 1990 yılında, Danıştay kararı ile döndü. 1994-96 döneminde ADD Zonguldak Şubesi’nin başkanlığını yaptı. 1997 yılında kendi isteğiyle öğretmenlikten emekli oldu.
Şiirle ortaokul – lise yıllarında ilgilenmeye başladı. Maden işçilerinin yaşam koşullarından etkilendi. İlk yazısı “Bir dilim Ekmek İçin” adıyla 1965’de “Yeşil Çaycuma” gazetesinde yayınlandı. Zonguldak 100. Yıl Vakfı’nın 1983 yılında düzenlediği Şiir-Hikaye-Resim Yarışması’nda “Zonguldak” adlı şiirle “Mansiyon” kazandı. İlk kitabı “Sesim Kömür Karası” “TUSAK-1994 Sanat Kültür Ödülü”nün sahibi oldu.
17 Ağustos 2021 tarihinde Devrek’te vefat etti.
Yayınlanmış Eserleri: Sesim Kömür Karası. (Şiir. Uyanış Yayınları Zonguldak 1994) Kömür Kokan Şiirler (Madenci Şiirleri Seçkisi -Ocak 2005), Kömürde Açan Çiçek (Araştırma-Derleme -Ocak 2005), Yaşamak Güzeldi – Kelebek ömürlü şair Muzaffer Tayyip Uslu (Araştırma- 2017), Hamit Kalyoncu’nun Kürşat Coşgun ile birlikte hazırladığı Zonguldak’ın sosyal kültürel geçmişine ışık tutan ‘Zonguldak Yazıları’ adlı derleme çalışması, Hamit Kayoncu’nun vefatından sonra (2021 yılında) yayınlandı.