Yayla Özel İlkokulundan, 1970’de, Türkan Kurak’ın öğrencisi olarak mezun olan Yazar Can Kartoğlu, 91 kişi ile birlikte, Yayla Ortaokulunun yıkımını durdurmak için Zonguldak Valiliğine verdiği dilekçede, “Bir okul uğruna mücadele vermek için o okulda okumanın, o kentin insanı olmanın şart olmadığını da biliyoruz. Dünyanın neresinde bir okul yıkılacak olsa, orada atacaktır kalbimiz… Yayla İlkokuludur bizlere bunu öğreten” dedi.
Yazar Can Kartoğlu Zonguldak Valiliğine bir dilekçe vererek okulun yıkım kararının kaldırılmasını istedi. 1970’de o okuldan Türkan Kurak’ın öğrencisi olarak mezun olduğunu söyleyen Kartoğlu, dilekçesinde, “Şehrimizin hafızasındaki yeri, yetiştirdiği her bir çocuğun hafızasındaki yeri kadar büyük olan okulumuz Yayla Özel Okulu, yeni adıyla Yayla Ortaokulunun yıkım kararını duymanın şaşkınlığını, acısını yaşıyoruz. Bizleri bilgiyle kuşatan okulumuzdan öğrendik hak aramayı, vicdanlı olmayı, dimdik durmayı, iyiye, güzele, düşlere sahip çıkmayı… Kendimizden, kentimizden, ülkemizden sorumlu olmayı… Okulumuzun sinemasında gördük dünyanın bütün renklerini… Şimdi sadece anılarımız değil canlanan… Minür Ceyhan’ın şarkılarıyla çalan zillerimiz değil sadece duyduğumuz… ‘Hayat treninin ilk vagonları gibi’ bizi kucaklayan, insani, yol boyunca upuzun uzanan okulumuzun sesi kulağımızda” dedi.
DEPREME DAYANIKSIZ OLAN BİR OKULDA ŞU ANDA ÇOCUKLARIN, ÖĞRETMENLERİN ÇALIŞANLARIN CAN GÜVENLİĞİ HİÇE SAYILARAK MI EĞİTİM SÜRMEKTE?
Kartoğlu dilekçesinde, “Bir okul neden yıkılır? Bir okul yıkılıp plansızca planlanan hastanenin otoparkı olur mu? Bir okul depreme dayanıksız diye yıkılarak, öğrencileri, depreme dayanıklı olup olmadığı belli olmayan bir okula taşınır mı? Depreme dayanıksız olan bir okul neden yaz tatili boyunca güçlendirilmez? Depreme dayanıksız olan bir okulda şu anda çocukların, öğretmenlerin çalışanların can güvenliği hiçe sayılarak mı eğitim sürmekte? Bilgiye ulaşmak haktır. Okulumuz cevap bekliyor. Bizler cevap bekliyoruz. Çünkü biliyoruz ‘Bugün susup için için yanmak, insanın kendine verebileceği en büyük ceza’ kendine ve kentine” şeklindeki ifadelere de yer verdi.
DÜNYANIN NERESİNDE BİR OKUL YIKILACAK OLSA, ORADA ATACAKTIR KALBİMİZ
Son bölümde talebini taleplerini açıklayan Kartoğlu, dilekçesini, “Bizleri insan eyleyen Yayla İlkokulu/Ortaokulunun çocuklarıyız. Defne kokulu karaelmaslarız. Kimimiz Zonguldak’ta doğup dünyanın dört bir yanına aktık, mesleklerimizle taştık… Kimimiz Zonguldak’ta sürdürdük yaşam mücadelemizi… Bir okul uğruna mücadele vermek için o okulda okumanın, o kentin insanı olmanın şart olmadığını da biliyoruz. Dünyanın neresinde bir okul yıkılacak olsa, orada atacaktır kalbimiz… Yayla İlkokuludur bizlere bunu öğreten. Bizler aşağıda ismi bulunanlar okulumuzun yıkılmasına razı değiliz. Kendimizin ve kentimizin hafızasında bütün çalılığıyla okulumuzun okul olarak kalmasını, okulumuza emek verilmesini istiyoruz. Yoksa ne kendinizin ne kentimizin yüzüne bakabilirsiniz. Saygılarımla” diyerek tamamladı.