Yatırım’, ‘Üretim’ ve ‘İstihdam’ konu başlıkları ile Sezai Karakoç Kültür Merkezinde gerçekleştirilen kongrenin açılışına Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi, 23. Dönem TBMM Başkanı Köksal Toptan ve eşi Saime Toptan, Vali Mustafa Tutulmaz, Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, Kongre Düzenleme Kurulu Başkan ve üyeleri ile il protokolü katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan kongre, açılış konuşmaları ile devam etti.

Filyos Kongresi Düzenleme Komitesi Başkanı Prof. Dr. Ahmet Özarslan açılış konuşmasında, bildiri sayıları, oturum konu başlıkları gibi kongreye ilişkin genel bilgilendirmede bulundu, yakın zamanda kurulan Filyos Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında bilgiler aktardı.
“TPAO’nun Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İle İşbirliği Artarak Devam Edecektir”
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) adına toplantıya çevrim içi bağlanan Strateji Geliştirme Daire Başkanı Ahmet Öztürk, TPAO’nun Filyos bölgesindeki faaliyetlerine, Sakarya Gaz Sahasındaki çalışmalara değindi. TPAO’nun ‘Yeni bir enerji ile güçlü Türkiye hedefleri’ doğrultusunda Filyos Vadisi Projesi’nde bölgenin önemli bir dinamiği olarak Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve bölgedeki diğer üniversiteler ile işbirliklerinin artarak devam ettiğini ifade eden Öztürk, Kamu-Üniversite-Sanayi işbirliği adına özellikle bilgi paylaşımında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi öncülüğünde yürütülen Filyos Kongresi’nin mega projede önemli kazanımları olacağını kaydetti.
“Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Şehrin Tanıtımında Önemli Bir Dinamik ”
Konuşmasına üniversitenin akademik ve bilimsel alanda elde edilen projeleri hakkında bilgi vererek başlayan Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin pandemi sonrasında yüz yüze eğitim faaliyetlerine, akademik ve bilimsel projelerine kaldığı yerden devem ettiğini, bu bağlamda küresel değişime ayak uydurarak hedeflerine odaklandığını, büyümeye ve ilerlemeye devam edeceğini söyledi. Özellikle Grizu-263 Uzay takımının dünya çapındaki başarıları, B-Dispate takımının 2021 Teknofest Model uydu Türkiye birinciliği olmak üzere bir çok başarılı proje ile şehrin ve bölgenin tanıtımında önemli rol oynadığını belirtti, sağlık kampüsünün ülke çapında imza attığı başarılar hizmete giren çok katlı yeni kütüphane binası ve ilahiyat fakültesi binası, 15 Temmuz Şehitler Kampüsü, yeni inşa edilecek poliklinik binası, projesi devam eden merkezi derslik ve spor kompleksi hakkında da bilgilendirmede bulundu.
“Filyos Türkiye İçin Çok Önemli Bir Proje”
Üniversite olarak, Filyos Vadisi Projesini çok önemsediklerini ve sürecin her aşamasında aktif olarak rol oynayacaklarını yineleyen Rektör Prof. Dr. Çufalı, bu bağlamda 2021 Şubat ayında gerçekleştirilen Filyos Çalıştayı’nın önemli kazanımları olduğu aktardı, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin 2021 yılını “Filyos Yılı” ilan ettiklerini, Filyos Vadisi Projesi’ne akademik, bilimsel ve teknolojik desteğin sürdürülebilirliği adına Filyos Sürdürülebilir Kalkınma Uygulama ve Araştırma Merkezi kurulduğu bilgisini katılımcılarla paylaştı. Doğalgazın Karadeniz’de bulunması ile Filyos bölgesinin daha da büyüyerek çehresini değiştireceğini belirten Rektör, üniversite olarak bölgedeki diğer üniversiteler ile olan işbirliklerinin sürdüğünü, gelecek dönemde de ülkemizin yükselen yıldızı Filyos Vadisi Projesi’ne desteklerinin süreceğini kaydederek, Kongrenin şehrimize ve bölgemize hayırlı olması temennisinde bulundu.
“Bölgesel Kalkınmada Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İle Birlikte Öğreniyoruz”
Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun da Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinde görev yaptığı yıllara atıfta bulunarak Zonguldak BEÜ’nün en başından beri Filyos’u önemsediğini ve Filyos Vadisi Projesi’ne desteklerinin devam ettiğini ifade etti. Bartın Üniversitesi olarak Zonguldak BEÜ ile bölgesel kalkınma odaklı alanlarda birlikte hareket ettiklerini ve birlikte öğrendiklerini vurgulayan Prof. Dr. Uzun, bölgeye değer katan her projede Zonguldak BEÜ ile işbirliklerinin devam edeceğini aktardı.
“Filyos Kongresi Kamu-Üniversite-Özel Sektör İşbirliğinin Sürdürülebilirliği Açısından Önemli”
Konuşmasına limiz, bölgemiz ve ülkemiz adına önemli bir girişim olan Filyos Kongresi’nde olmaktan memnuniyeti dile getirerek kongrede emeği geçen akademik personele teşekkür ederek başlayan Vali Mustafa Tutulmaz, Filyos’un ülkemizin gelişmesi ve bölgenin kalkınmasındaki önemine dikkat çekti. Karadeniz’de doğalgazın keşfi ve Filyos Limanı’nın açılmasının proje adına büyük bir sinerji yarattığını, bu sinerjinin ilimiz ve bölgemiz için katkılarının büyük olacağını kaydeden Vali Tutulmaz, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin kamu-üniversite-özel sektör işbirliği çerçevesinde önemli çalışmaları olduğunu, üniversitenin akademik ve bilimsel katkılarının kamunun alacağı kararlara destek vereceğini, özel sektörün buradan elde edilen çıktılara göre yatırım yapacak olmasının da sevindirici olduğunu belirtti.
“Başarı Üzerine Başarı Koymak Lazım. Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin Başarıları Mutluluk ve Heyecan Verici”
Kongre açılış toplantısında son olarak söz alan, konuşmalarına Rektör Prof. Dr. Mustafa Çufalı’ya teşekkür ederek başlayan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Köksal Toptan, bölge insanı olarak Rektörümüzün Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesini büyütmek, geliştirmek ve yeni başarılara imza atmak gibi hedeflerinin olduğunu ve üniversitenin bu hedefleri tutturduğunun altını çizdi. Başarının zor bir eylem oluğunu, başları üstüne başarı koymak gerektiğini vurgulayan Toptan, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesinin bu atmosferde olduğunu, üniversitenin başarılarının mutluluk ve heyecan verici olduğunu söyledi. Üniversitenin şehrimizin tanıtımı ve bölgesel kalkınma adına yürüttüğü projelerde şehrin tüm dinamiklerinin topyekün hereket etmesinin önemine değinen Köksal Toptan, Türkiye için büyük bir kalkınma hamlesi olan Filyos Vadisi projesine özellikle yetişmiş insan kaynağı, sanayi kültürünü özümsemiş gençlerin yetişmesi adına Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi ve bölge üniversitelerinin önemli bir potansiyel olduğunu kaydetti. Filyos Kongresi’nin 150 yıllık maziye sahip Filyos Vadisi Projesi’nin hayat bulmasında akademik anlamda önemli katkılarının olacağını sözlerine ekleyen Köksal Toptan, kongrede emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek konuşmalarını sonlandırdı.
Konuşmaların ardından kongreye katılamayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Sayın Fatih Dönmez ile Zonguldak Milletvekilleri Polat Türkmen ve Ünal Demirtaş’ın telgraf mesajları okundu. Filyos Kongresi’nin açılış toplantısı, Vali Mustafa Tutulmaz ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Çuafalı tarafından YİK Üyesi Köksal Toptan’a plaket takdimi ile sona erdi.
Filyos Kongresi 15-16 Ekim tarihleri arasında alanında uzman akademisyen, araştırmacı ve sektörel temsilcilerden oluşan çevrim içi toplantılar ile iki gün sürdü.
Bu bağlamda, kongrede yer alan oturumların başlıkları; Doğal Gaz Üretim, İletim ve İşleme, Sürdürülebilir Endüstriyel Kalkınma, 2 oturum halinde Liman ve Lojistik, Yeşil Endüstri ve Çelik Sektörü, Göç ve İstihdam, Filyos ve Turizm, Kentleşme ve Sosyoekonomi, Filyos’ta Tarım ve Orman tematik oturumları olmak üzere 9 farklı oturumda Filyos Vadisi Projesi derinlemesine tartışıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, Sanayi Teknoloji Bakanlığı Metal Sanayi, Türkiye Enerji Stratejileri ve Politikaları Araştırma Merkezi, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, TÜBİTAK-MAM, TÜBİTAK-TÜSSİDE, Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı, Zonguldak Kültür ve Eğitim Vakfı, ERDEMİR, KARDEMİR, Tosyalı Holding, İstanbul Üniversitesi, Ufuk Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi, Kastamonu Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi katılımlarıyla gerçekleşen Kongre’de Üniversitemizin bilgiyi üreten ve yayan bir yükseköğretim kurumu olmasının yanında bölgesel ve ülkenin kalkınmasın da önemli bir dinamik olmaya devam etmektedir. Bu noktada, gerek bölgesel gerek ülkemiz büyümesi ve kalkınması adına büyük bir yatırım olan Filyos Vadisi Projesi kapsamında düzenlenen Kongre, aynı zamanda üniversite-sanayi işbirliğinin en önemli çıktılarından birini oluşturmaktadır.
Kongrede yer alan 9 oturum, öğretim üyeleri, sektörlerden kurum ve kuruluş temsilcilerinin soru-cevap ve değerlendirme şeklinde devam ederek sonladı.
(Haber Merkezi)