1997 yılından bu yana Demokrat Çaycuma gazetemiz matbaasında hazırlanan ve basımı yapılan Bartın Gazetesi, yerel basında yayınını hiç kesintisiz 98 yıl sürdüren tek yerel gazete…
Türkiye’nin 3’üncü en eski yerel gazetesi olarak 97. yılını geride bırakan Bartın Gazetesi, 10 Eylül 2021 Cuma günü 3996 sayısı çıkararak 98. yılını başladı.
6 Eylül 1924 yılında Bartın’da Cemal Aliş tarafından kurulan Bartın Gazetesi 98.yayın yılına başladı. İlk sayısı eski Türkçe harflerle şapograf(taş baskı) sistemiyle 1 yıl yayınlandıktan sonra matbaa baskısına geçilen Bartın Gazetesi yerel basında yayınını hiç kesintisiz 98 yıl sürdüren tek yerel gazete.
Arşivlerinin tümü mevcut olan ve örnekleri Türkiye Gazeteciler Cemiyetinin Cağaloğlu Basın Müzesi ile İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Fakültesi Basın Müzesinde de yer alan 1999 da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından Yerel Basında Basın Özgürlüğü ödülü verilen ilk gazete oldu. Atatürkçü, Cumhuriyetçi Memleket Gazetesi olarak 10 günde 1 çıkarak yayın yapan, resmi ilan almadan yalnız okurlarının destekleriyle bugünlere ulaşan Bartın Gazetesi, yurdun dört bir yanındaki ve yurtdışındaki abonelerine posta ile ulaştırılıyor.
Gazetenin arşivlerinden Ankara, İstanbul, Samsun 19 Mayıs, Eskişehir Osman Gazi, Sakarya, Zonguldak Karaelmas, Balıkesir, Erzurum üniversiteleri tarafından tarih, edebiyat, çevre, halk bilim(folklor) konularında tezler yapıldı, Kitaplar yayınlandı. Sadi Yaver Ataman, Behçet Kemal Çağlar, Hasan Bayrı, Şakir Ülkütaşır, Tarhan Erdem, Vahit Lütfi Salcı, Abdülkadir Karahan gibi ünlü halkbilimci ve şairlerin ilk şiirleri, makalelerini yayınlayan gazete de ünlü tarihçi İlber Ortaylı’da 1965 de ilk yazısını Bartın’da yazdı.
Türkiye’de folklor yazılarının çıktığı gazete olan Bartın’ın koleksiyonu Hacettepe Üniversitesi Folklor Enstitüsüne alındı. Son dönemde ünlü yazar, romancı Rıfat Ilgaz, Fikret Madaralı ile hukukçu-yazar Emin Değer’in 3 yıl köşe yazarlığı yaptığı “Bartın Gazetesi” Başbakanlık Basın Yayın Genel Müdürlüğü tarafından da 1978 den itibaren 7 defa Anadolu Basını Özendirme yarışması ödüllerini çeşitli dallarda kazandı. Bartın Gazetesi Cumhuriyetin 75. yılında da Başbakanlık tarafından Cumhuriyet Ödülünü alan 11 gazete içinde yer aldı.
1939-43 6.devre CHP Milletvekilliği ve Bartın Belediye Başkanlığı yapan Cemal Aliş’in kurucusu olduğu Bartın Gazetesi, 98.yılına gazeteyi 44 yıldan bugüne getiren, ikinci kuşaktan oğlu İktisatçı Esen Aliş tarafından yönetiliyor. Diğer yandan 3. Kuşaktan ise merhum Cemal Aliş’in torunu Esen Aliş’in oğlu olan Cemal Aliş’inde dede ve baba mesleğine sahip çıkarak gazetenin hazırlanıp çıkartılmasında büyük emeği olan Türkiye’nin 3’üncü en büyük eski yerel gazetesi 97’ci yılını geride bırakarak 10 Eylül 2021 Cuma günü 3996 sayısı çıkan Bartın Gazetesi 98’ci yılını kutluyor.
6 Eylül 1924 tarihinde kurulan Bartın Gazetesi, Bartın’ın il olduğu 1991 yılından sonra Ergün Doğanay, Yavuz Erkmen, Fatih Eryılmaz, İsmet Tabaş, Ali Güngör, İsa Küçük, Bülent Savur, Seyfettin Azizoğlu, Nusret Dirim ve şimdiki Valimiz Sinan Güner olmak üzere 10 Vali görmüş oldu. Bartın Gazetesi yayın hayatına başladığı andan itibaren birçok milletvekili, bürokrat, Başsavcı, Savcı, Ağır ceza reisi, Hâkim, amir, müdür, Garnizon Komutanı, Emniyet Müdürü, Alay Komutanı ve sivil toplum kuruluşu yöneticileri gördü. (Şaziye Dinç)